Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@06:05:46 GMT

کهن‌ترین مسجد جامع ایران در یزد پایش می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۲۴۹۵۴

کهن‌ترین مسجد جامع ایران در یزد پایش می‌شود

ایسنا/یزد سرپرست معاونت میراث‌ فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد از اجرای پایش سالانه مسجد جامع فهرج خبر داد.

«مجید شاکری شمسی» امروز سه شنبه ۲۸ تیرماه ضمن اعلام این خبر گفت: عوامل بیولوژیک ازجمله عواملی هستند که در تخریب بناهای خشتی نقش دارند. موریانه به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل بیولوژیک مخرب در بافت‌های خشتی با تغذیه از مواد آلی به‌کاررفته در ساختار مصالح و نیز حفر دالان برای حرکت سبب ایجاد خلل در سازه بنا می‌شود و در نتیجه شرایط نامساعدی را برای بقای آثار معماری خشتی به وجود می‌آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد بابیان اینکه موریانه مهم‌ترین عامل آسیب بیولوژیک در بنای مسجد جامع فهرج است، ادامه داد: از سال ۱۳۸۶ حفاظت بلندمدت در برابر آسیب موریانه با اجرای سیستم طعمه‌گذاری در این بنای تاریخی آغاز و در مراحل اولیه تعداد ۳۸۰ ایستگاه ردیاب در فضای داخل و اطراف مسجد نصب شد.

شاکری شمسی افزود: در سال‌های نخست پایش و طعمه‌گذاری به‌صورت ماهانه و سه ماه یک‌بار انجام شد که در هر مرحله پایش طعمه‌های تغذیه‌شده با طعمه‌های جدید جایگزین و میزان آلودگی و روند کاهش جمعیت آماربرداری و ثبت شد.

به گفته وی، طعمه‌ها حاوی مواد مؤثره کند اثر «Slow actining» هستند که در این روش موریانه‌های کارگر با تغذیه از طعمه‌ها و انتقال آن به کلنی سبب ایجاد یک بیماری مزمن در کلنی می‌شوند که درنهایت به حذف کلنی منجر خواهد شد. سیستم طعمه‌گذاری باقی‌مانده سمی در محیط به‌جا نمی‌گذارد و با کاهش میزان آلودگی تعداد ایستگاه‌ها کاهش و فواصل پایش افزایش می‌یابد.

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد تصریح کرد: پایش سالانه مسجد جامع فهرج به‌تازگی اجرا و تعداد ۶۰ ایستگاه ردیاب نصب‌شده در گرمخانه بررسی و طعمه‌گذاری شد.

شاکری شمسی با اشاره به این که مسجد جامع فهرج، یکی از کهن‌ترین مساجد ساخته‌ شده در ایران است، افزود: این مسجد یکی از نادر نمونه‌هایی است که معماری پیش از اسلام را به معماری دوران اسلامی پیوند می‌دهد لذا می‌توان آن را به‌عنوان اثر کم‌نظیر دوران انتقال محسوب کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری مسجد جامع فهرج اداره کل میراث فرهنگی یزد يزد موریانه عوامل بيولوژيكي مسجد جامع فهرج میراث فرهنگی طعمه گذاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۴۹۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی استان، از موزه ملی ایران به کرمان

ایسنا/کرمان مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان گفت: امروز مجموعه ارزشمندی از اشیاء باستانی استان کرمان، از موزه ملی ایران وارد کرمان شد که همزمان با هفته میراث فرهنگی در موزه‌های استان به نمایش گذاشته خواهد شد. 

سعید شاهرخی امروز ۱۴ اردیبهشت ماه با اعلام این خبر اظهار کرد: این اشیاء که از موزه ملی ایران(موزه مادر) انتخاب شده، امروز به کرمان انتقال یافت و همزمان با هفته میراث فرهنگی در باغ موزه هرندی به نمایش در خواهد آمد.

مدیرکل میراث‌ فرهنگی استان کرمان اظهار کرد: بخشی از اشیاء این مجموعه انتقالی، حاصل کاوش‌های علمی باستان شناسی در تپه‌ها و محوطه‌های کلیدی استان کرمان از جمله تپه یحیی در دشت صوغان شهرستان ارزوئیه و محوطه باستانی شهداد در شهرستان کرمان بوده که در نتیجه کاوش سال‌های پایانی دهه ۴۰ خورشیدی به دست آمده است. 

وی تصریح کرد: بخش قابل توجهی از اشیاء مجموعه انتقالی، اشیاء حاصل از حفاری‌های غیرمجاز در محوطه‌های باستانی جیرفت است که در اوایل دهه ۸۰ از کشور خارج شده بود و با تلاش مشترک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت امور خارجه از حراج آن در حراجی‌های لندن جلوگیری و به کشور باز گشته است.

شاهرخی افزود: بخشی از اشیاء مجموعه نیز متعلق به تپه گاوکشی در اسفندقه جیرفت است که در نتیجه کاوش‌های علمی باستان شناسی در این تپه حاصل شده که این اشیاء به دوره نوسنگی و حدود۸۸۰۰ سال پیش از این تعلق دارند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • «فهرج»، کاندیدای بهترین روستاهای جهانی گردشگری
  • مساجد پنهان در کوچه‌پس‌کوچه‌های توکیو
  • استقرار گروه‌ پایش و مرمت در مجموعه باستانی نقش رستم
  • تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها شوند
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • استقرار گروه‌های پایش و مرمت در نقش رستم
  • انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به کرمان
  • انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی استان، از موزه ملی ایران به کرمان
  • روستای فهرج کاندیدای بهترین روستا‌های جهانی گردشگری
  • انتقال اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به استان کرمان